Nyhet 13 april 2015

Ockerpriserna i taxibranschen minskar rejält

Sedan årsskiftet finns det en lag som säger att en taxiförare måste komma överens med sin kund exakt vad resan ska kosta om jämförelsepriset är 500 kronor eller högre.

SVT Stockholm den 13 april 2015:

Ockerpriserna bland friåkarna inom taxibranschen i Stockholm har nästan försvunnit helt.

Anledningen är att det sedan årsskiftet finns en lag som säger att en taxiförare måste komma överens med sin kund exakt vad resan ska kosta, om det så kallade jämförelsepriset är 500 kronor eller högre.

Jämförelsepriset visar vad det kostar att åka taxi per mil i en kvart.

- Tidigare fanns det jämförelsepriser på upp till 10.000 kronor och då kunde en taxiresa till Arlanda kosta 40.000 kronor, säger Per Juth som är förbundsdirektör för Svenska Taxiförbundet till SVT Nyheter Stockholm.

Måste skriva avtal
Om en taxiförare tar 500 kronor eller mer, måste numera ett avtal skrivas med kunden via en papperslapp, ett sms eller liknande.

På så sätt finns det bevis för vad resan skulla ha kostat om det blir diskussioner om slutpriset.

Den nya lagen har gjort att de flesta friåkare nu sänkt sina jämförelsepriser så att de ligger på 499 kronor eller lägre.

- Jag tror att 90 procent av friåkarna har sänkt sina priser. Jag har själv gått ner 150 kronor, säger Nikolaos Kalantzidis som är friåkande taxiförare till SVT Nyheter Stockholm.

- Vi har knappt fått in ett enda klagomål om ockerpriser sedan den nya lagen infördes, säger Per Juth.

"Risk för mer svarttaxi"
Ockerpriserna som gett Stockholm dåligt rykte inom turistnäringen verkar alltså i stort sett vara borta.

Men den nya lagen har också en baksida.

- Det finns en risk för att de oseriösa åkare som tidigare tog ut ockerpriser nu har gått över till att köra svarttaxi i stället. Det kan ju bli billigare för kunden, men samhället förlorar skatteintäkter och branschen blir oseriös, säger Per Juth.