Nyhet 15 juni 2015


Förbjudet att kopiera Taxi Göteborg


Friåkare förbjuds att kopiera Taxi Göteborgs gula rektangel med texten taxi.


Friåkare inom taxi i Göteborg, får inte längre använda loggor som kan förväxlas med Taxi Göteborgs, har Marknadsdomstolen slagit fast i en dom.

Det innebär att de inte får lov att använda en gul rektangel med texten Göteborg taxi eller taxi i.

Friåkare förbjuds också att använda texten Miljöfordon om de inte uppfyller utsläppskraven.

Riskerar en miljon i böter
De friåkare som bryter mot förbuden kan få böta en miljon kronor.

- Domen är mycket viktig och välkommen för Taxi Göteborg, men också för göteborgare och hitresta som genom domen nu väsentligt minskar risken att förväxla oss med andra aktörer, säger Thomas Krook, ställföreträdande vd på Taxi Göteborg i ett pressuttalande.

Taxi Göteborgs advokat Olof Jisland konstaterar att domen är ett prejudikat som kommer att innebära att många taxibilar i Göteborgsområdet inom kort kommer att ändra utseende.

- Nu går vi vidare, identifierar och kräver att andra friåkare slutar använda sig av Taxi Göteborgs kännetecken och grafiska manér. Vi kommer även att kräva att friåkare som har texten MILJÖFORDON på sina bilar, tar bort texten om bilen inte uppfyller utsläppskraven, advokat Olof Jisland på Advokatfirman Vinge.

Intill förväxling lika
Skälet att Taxi Göteborg pressat på om frågan om logotypen är att många friåkare härmat Taxi Göteborgs profil intill förväxling för att knycka kunder.

- Man ska vara trygg i våra bilar, förvänta sig en hög service och inte få några överraskningar när det gäller pris. Därför är det viktigt att minimera risken att våra kunder förväxlar oss med andra aktörer i branschen. Domen är viktig både för våra kunder och för taxibranschens trovärdighet, säger Thomas Krook.

Enligt domen ska den friåkaren även betala Taxi Göteborgs rättegångskostnader med 40 000 kronor.<< Tillbaka