Nyhet 16 juli 2015

Uber i ny tvist – döms till mångmiljonböter

Kontroverserna kring taxitjänsten Uber fortsätter. Nyligen ålade en domare i Kalifornien företaget att betala 7,3 miljoner dollar i böter efter att företaget vägrat att överlämna information som ingår i delstatens tillståndskrav.

SvD Näringsliv den 16 juli 2015:

Det handlar bland annat om olycksstatistik och information om hur tillgängliga de fordon som företaget använder är för passagerare med funktionshinder, skriver brittiska The Guardian. Sådan information är ett krav i det avtal som tillåter Uber och dess konkurrenter, som till exempel Lyft, att verka i delstaten.

Ubers talesperson Eva Behrend skriver i ett uttalande att domen är en stor besvikelse och att företaget kommer att överklaga.

"Uber har redan tillgodosett substantiella mängder data, samma information som har accepterats på annat håll utan klagomål", skiver hon enligt The Guardian.

Behrend tillägger att mer detaljerad information hade riskerat förarnas och passagerares integritet.

Det är inte första gången som Uber hamnat i en tvist med myndigheter. I januari förbjöds företagets samåkningstjänst Uberpop i Frankrike. Trots förbudet fortsatte verksamheten till juli då företaget själva meddelade att de lade ner tjänsten efter att förare från andra taxibolag bland annat blockerat vägar under protester mot tjänsten.

Även i Portland har Uber förbjudits efter en långtgående konflikt med stadens myndigheter, och i april förklarade en domstol i Bryssel Uber olaglig i Belgien.

Taxiföretaget har också fått kritik i Sverige. Den har handlat om att företaget inte följer nationella regleringar för transportsektorn och för att de inte använder taxameter.

Uberpop är en samåkningstjänst som kopplar samman förare som har plats över i bilen med passagerare. En av de som framfört kritik mot tjänsten är Svenska taxiförbundet. Kommunikationschefen Claudio Skubla menar att Uberpop går att likna med svarttaxi-verksamhet och att tjänsten riskerar att förstöra det arbete som förbundet lagt ner på att motverka illegala aktörer på marknaden.

- Vi har jobbat i många år med att få ordning på taxibranschen med lagstiftning och hårdare regelverk, men vad som händer är att Uberpop riskerar att rädda kvar de här avarterna i branschen, säger han.

Företaget granskas nu av Ekobrottsmyndigheten. Tillsammans med bland annat Skatteverket, Transportstyrelsen, Kronofogdemyndigheten och Polismyndigheten tittar man på om regelverk efterföljs och om skatter betalas på ett korrekt sätt, skriver Ekobrottsmyndigheten på sin hemsida.