Nyhet 28 augusti 2015

Åka svart eller vitt?

Vad är ditt och din familjs liv värt? Hur viktigt är det för dig att spara några kronor och kanske komma fram eller riskera att hamna på sjukhus svårt skadad endast för att du valde att åka med en orutinerad bilförare? Var det värt det?

Många väljer att åka svarttaxi med vem som helst, utan någon bekräftad yrkesförarutbildning som en taxilegitimation innebär. Varför lägga sitt eget liv och kanske sina barns i händerna på en som kan vara kriminell?

Att åka svarttaxi kan spara några kronor men ge men för livet, exempelvis om man blir våldtagen, vilket har hänt allt för många gånger. Likaså om olyckan är framme och det då visar sig att svarttaxin inte alls var försäkrad på rätt sätt.

För att få taxilegitimation kollas man i brottsregistret, hur synen och den allmänna hälsan är. Du får inte köra yrkesmässigt med personer i bilen om du har vissa hälsoproblem, dåligt hjärta eller viss diabetes. Vilken hälsostatus har svarttaxins förare när du kliver in?

Taxichaufförer är yrkeschaufförer med tiotusentalsmil bakom ratten per år! Det ger en kunskap och erfarenhet en vardagsbilist aldrig kan få. De blir helt enkelt proffs på att framföra fordon i trafiken.

All form av svarttaxi är olaglig så för din och din familjs säkerhets skull förordar Transportarbetareförbundet att man alltid åker med seriösa taxibolag. Taxiföretag som har kollektivavtal och följer de regler som gäller i Sverige. Det handlar om ditt liv!

Robert Savela,

ordförande Transportarbetareförbundet avd. 26 Norrbotten