Nyhet 23 september 2015


Övervakning effektivt mot taxivåld


Med övervakning i bilarna minskar hot och våld mot taxichaufförer. Det menar taxibolag i Uppsala som UNT talat med.


Publicerad på UNT.se den 23 september 2015: 

På tisdagskvällen greps en man och en kvinna misstänkta för att ha varit våldsamma mot en taxichaufför. Och den 14 september blev en annan förare misshandlad av tre personer efter en körning.

- Det är ett ensamarbete och en utsatt situation, säger Kent Lundström, åkerichef på Taxi Kurir.

Alla företagets bilar är utrustade med överfallslarm. När föraren aktiverar det går en signal till växeln som ser var bilen är och kan larma polisen. En trafikförman åker också till platsen och i efterhand finns möjlighet att få kontakt med en psykolog via en bilförsäkring

- Ofta kan krisen komma först efteråt, säger Kent Lundström.

En del av Taxi Kurirs bilar är utrustade med kamera. Men inte alla, det beror på om åkarna själva köpt in en sådan. Kent Lundströms uppfattning är att de har en förebyggande effekt. Detsamma anser Niklas Fjärrstedt på Uppsala taxi.

- Det är numer inte särskilt vanligt med hot och rån mot taxichaufförer och vi tror att det beror på den övervakning vi har i bilarna, skriver han i ett mejl.

Enligt en undersökning från Transportarbetareförbundet från 2009 hade en av fem taxichaufförer blivit hotad och en av tio utsatts för våld. Facket har bland annat föreslagit att chaufförerna ska få utbildning i att hantera och bemöta kunder.

- Vi har lite av det i vår förarutbildning som alla genomgår. Men det är svårt att lära ut teoretiskt. Ingen situation är den andra lik och det är svårt att i förväg veta hur man kommer reagera, säger Kent Lundström.

 << Tillbaka