Nyhet 19 oktober 2015


14 000 väljer elbilstaxi


ABB, Vattenfall, IBM och Riksbyggen prioriterar nu elbilar när de beställer taxi från jobbet.


Publicerad på Affärsvärlden.se den 19 oktober 2015:

"För oss var det en självklarhet att bli en del av Nollzon och på så vis bidra med minskade utsläpp och buller. Det här är det enklaste hållbarhetsinitiativ som ett företag kan göra", säger Annika Ramsköld, hållbarhetschef på Vattenfall.

Regeringen har satt som mål att Sverige ska ha en fossilfri fordonsflotta 2030. För att nå målet måste elbilsförsäljningen ta fart. Men vem investerar i elbilar om det inte finns snabbladdare och vem investerar i snabbladdare om det inte finns elbilar? Det är frågan som Nollzon, en ideell förening grundad av ABB, Vattenfall, IBM, Gröna Bilister och Sustainable Innovation vill lösa.

"Tanken är att Nollzon ska skapa efterfrågan på elbilstaxi. Om tiotusentals anställda automatiskt prioriterar elbilar när de beställer en resa så kommer taxibolagen köpa fler elbilar och elföretagen bygga fler snabbladdare", säger Roland Elander, chef för affärsutveckling på Sustainable Innovation som koordinerar initiativet.

Totalt är det nu cirka 14 000 anställda som efterfrågar elbilstaxi. Företag registrerar sin kontorsadress på nollzon.se och ger därmed förtur till elbilstaxi när de beställer en resa till eller från arbetsplatsen. Taxi Stockholm märker redan att efterfrågan har ökat. "Vår vision är en transporttjänst utan fossilt utsläpp. Nio elbilar är i trafik just nu, och vi planerar att köpa många fler", säger Belan Bahram, elbilsexpert på Taxi Stockholm.

Vägtrafiken svarar idag för nästan en tredjedel av hela Sveriges klimatutsläpp och 60 procent av all användning av fossila bränslen. Grundarna av Nollzon uppfattar taxi som en viktig startpunkt för övergången till fossilfria alternativ. 

"Vi vill att hela Sverige inom några år ska vara en enda stor Nollzon, där inte bara taxibolagen kör med elbilar, utan även lokala budfirmor", säger Jenny Miltell, produktchef för snabbladdare på ABB. All el i Vattenfalls snabbladdare kommer från vind- och vattenkraftverk.<< Tillbaka