Nyhet 17 november 2015


"Den som tar betalt för att skjutsa annan ska betala skatt" - Skatteverket tar tag i Uber-förarna


Skatteverket går nu ut och informerar om att privat-personer som kör andra mot betalning måste redovisa ersättningen i sin deklaration. Uppdragsgivaren ska lämna kontrollavgift.


Publicerat på Dagens Juridik den 17 november 2015:

Den omdebatterade taxitjänsten Uber Pop innebär att  privatpersoner utan taxilegitimation ges möjlighet att köra passagerare mot betalning.

Förare och passagerare hittar varandra via Ubers app och betalningen går också via Uber - som då tar 20 procent av pengarna. 

Hamnade i blåsväder
Uber har dock hamnat i blåsväder, bland annat eftersom taxichaufförer anser att konkurrensen snedvrids. 

Dessutom har företaget anklagats för skattesmitning och när Sveriges Radio gjorde ett stickprov bland förare som använder sig av Uber Pop visade det sig att tre av tio inte inte betalade skatt. 

Skatteverket går nu ut och informerar nu om att privatpersoner som kör andra mot betalning redovisa ersättningen som lön i sin inkomstdeklaration. Skyldigheten att deklarera inkomster från körningar gäller även om man bara har kört någon mot betalning enstaka gånger, enligt Skatteverket.

Uppdragsgivaren ska lämna kontrolluppgift
Om körningarna görs på uppdrag av någon annan ska denna uppdragsgivare normalt dra av för skatt och lämna kontrolluppgift till Skatteverket, skriver myndigheten. Om uppdragsgivaren finns i ett annat land måste man dock betala skatten själv.

Avdrag från ersättningen kan göras för bland annat bensin eller diesel och trängselskatt.

Frågan om moms är ännu inte klarlagd och Skatteverket uppger att myndigheten kommer att återkomma om detta inom kort.

Dessutom upplyser myndigheten om att det normalt krävs särskilda tillstånd från Transportstyrelsen för att köra andra mot betalning.

Regeringen utreder just nu nya förutsättningar inom taxibranschen och ny lagstiftning på området väntas.<< Tillbaka