Nyhet 4 november 2015


Skärpt syn på Taxi Göteborg


I Göteborg kommer taxichaffisarna att se garanterat bra ut i fortsättningen. Anledning: Taxi Göteborg blir nu först i landet med att syncertifiera sina förare.


Publicerat på Göteborgs-Posten Online den 4 november 2015:

Enligt regelverket finns det i Sverige inga krav på att taxiförare ska testa synen annat vid uppkörningen. Ingen uppföljning görs när körkortet ska förnyas.

Taxi Göteborg blir nu först i Sverige att syncertifiera sina chaufförer.

- Vi väljer att själva kräva kontinuerliga synkontroller på våra förare. Synen är naturligtvis oerhört viktig i trafiken och vi vill att våra förare ska vara branschens säkraste och ett föredöme i trafiken, säger Martin Lund, driftansvarig på Taxi Göteborg, i ett pressmeddelande. 

Certifieringen sker i samarbete med Synoptik, som tillsammans med Bilprovningen årligen undersöker privatbilisters syn. Enligt dessa undersökningar är var sjätte bilist är en direkt trafikfara på grund av sin dåliga syn.

Taxi Göteborgs samtliga förare kommer att syntestas i samband med att förarlegitimationen förnyas. Om chauffören behöver en full synundersökning, vilket syntestet ger svar på, ska den genomföras inom en månad.

Sedan ska linser eller glasögon eventuell synkorrigering ska införskaffas. 

Syncertifieringen,  som beskrivs som en enkel process, ska göras vartannat år.

Martin Lund ser synsatsningen som en konkurrensfördel.

- Självklart ser vi det som en fördel att våra förare är syncertifierade när våra kunder väljer taxibolag, men det här är en så viktig fråga för trafiksäkerheten att vi uppmanar alla taxibolag att följa vårt exempel, säger han.<< Tillbaka