Nyhet 8 januari 2016


Fler flyktingar tar taxi över Öresundsbron


Efter att id-kravet införts för bussar och tåg på Öresunds-bron har polisen märkt av att fler flyktingar kommer med taxi. Detta trots att förarna riskerar att gripas för människosmuggling. Ingen chaufför har gripits, men Svenska taxiförbundet uppmanar nu förare att kolla id-handlingar.


Svenska Dagbladet 8 januari 2016

SvD skrev redan i måndags, när id-kontrollerna infördes, att mycket tydde på att fler flyktingar skulle försöka ta sig över Öresundsbron med taxi i stället.

Enligt åklagaren Jimmy Serrano vid Malmö åklagarkammare, var risken stor att förarna kunde göra sig skyldiga till människosmuggling. Hans råd var att de skulle kolla id-handlingar vid minsta osäkerhet.

Nu rapporterar polisen i Malmö att papperslösa flyktingar i taxibilar verkar ha blivit en vanligare syn. Polisen har sett en ökad misstänkt trafik sedan id-kravet infördes.

Sedan i måndags har fem taxibilar med flyktingar stoppats, enligt Sveriges radio, vilket är betydligt fler än tidigare.

Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid skånepolisen, säger till SvD att taxichaufförer som kör asylsökande till Sverige kan göra sig skyldiga till människosmuggling och säger att polisen kommer att hålla koll på taxibilarna.

- Rättsläget är klart. Vi har haft samråd med branschorganisationen och vi har framfört att vi tycker att alla bör ha koll på att det nu finns gränskontroller och att man bör fundera över om man verkligen har rätt att köra sin passagerare till Sverige, säger hon.

När polisen upptäcker en taxichaufför som kört en asylsökande över Öresundsbron hålls ett "inledande samtal" med chauffören.

- Om polismannen misstänker att det rör sig om människosmuggling blir taxichauffören gripen, säger Ewa-Gun Westford.

Har ni någon gripits ännu?

- Nej, inte hittills. Jag kan inte svara på varför.

Sveriges Taxiförbund har gått ut med en varning till sina medlemmar.

- Nu gäller det att vara väldigt vaksam, det är inga problem att köra ut från Sverige till Danmark men när du ska ta kunder tillbaka måste du använda omdömet och tänka dig för ett par gånger vem du tar in i bilen. Det behöver inte leda till åtal, men det kommer att ställa till mycket problem. Man kan kolla handlingar och visa, men inte säkert att det är äkta, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör i Svenska Taxiförbundet, till SvD.

Vilken möjlighet har en taxichaufför att bedöma äktheten?

- Det är omöjligt, så man får gå på personkännedom. Ser det ut som en flykting så är det kanske en flykting.

Det har funnits uppgifter under dagen om att polisen har tagit ett beslut om att kontrollera samtliga bilar, eller taxibilar i alla fall, på Öresundsbron. Men det verkar inte stämma. Pressinformatör Lars Förstell på Skånepolisen har inte hört talats om det, inte heller chefen för Gränspolisen nationellt.

- Nej, inget som jag känner till. Något sådant beslut har inte diskuterats på nationella operativa avdelningen, inte i kommenderingsledningen för den nationella särskilda händelsen med anledning av migrationstrycket, vi på gränssektionen på NOA har inte berett ett sådant beslut och om polisen i region syd har fattat inriktningsbeslut har det inte meddelats oss, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen på NOA, till SvD.

Polisen ser en tydlig effekt av id-kravet som började gälla i måndags - inte minst vid Hyllie station i Malmö, rapporterar TT.

Bara sex flyktingar togs emot av polisen på Hyllie under onsdagen för att registreras som asylsökande hos Migrationsverket. Det kan jämföras med att hundratals kom under många höstdygn, enligt TT.

I princip alla asylsökande kommer numera med färjor till Trelleborg i stället för via Öresundsbron, närmare bestämt så kom 48 av 58 flyktingar den vägen i onsdags.
Kontakt:

Claudio Skubla

Claudio Skubla
Förbundsdirektör

claudio.skubla@taxiforbundet.se
08 566 21 663
0736 35 02 25

<< Tillbaka