Nyhet 7 januari 2016

Taxichaufförer kan åtalas för människosmuggling

Taxichaufförer som kör flyktingar över bron riskerar från och med i dag att gripas och åtalas för människo-smuggling. Något som kritiseras av Svenska Taxiförbundet.

Sveriges Radio den 7 januari 2016:

Id-kraven har gjort att flyktingar kan ha hittat en ny väg in landet, eftersom taxibranschen är undantaget från det så kallade transportörsansvaret. En lucka som polisen nu vill täppa till.

Sedan id-kraven infördes i måndags har det varit omöjligt för flyktingar utan id-handlingar att ta sig in i Sverige med tåg över Öresundsbron.

Men flyktingarna kan ha hittat en ny väg in i landet. Fem taxibilar med flyktingar har de senaste dagarna stoppats av gränspolisen vid brofästet, en kraftig ökning jämfört med tidigare.

De aktuella bilarna har de fått tillåtelse att köra vidare utan åtgärd, men nu vill rättsväsendet stoppa vad som kan vara en ny flyktväg.

- Vi ser en ökad ström av taxibilar med kunder som kanske inte har korrekta handlingar för att få komma in i Sverige. Och eftersom strömmarna flyttar på sig måste vi också utveckla oss och följa med strömmen helt enkelt, säger Leif Fransson, kommissarie på gränspolisen i Malmö.

Samtliga taxichaufförer med flyktingar ombord kommer hädanefter att gripas och misstänkliggöras för människosmuggling. Om de faktiskt kommer att fällas och återstår att se.

- Det är ju en sak för åklagarna att göra en bedömning, och ytterst domstolen, att avgöra om det är en fråga om ett brott i form av människosmuggling eller inte, säger Fransson.

Åtgärden innebär att taxichaufförer nu själva måste kontrollera om deras kunder är flyktingar, något som kan vara nog så svårt för den enskilde taxiföraren, och polisens nya bud får kritik.

- Generellt tycker vi att det är en dålig idé. Vi menar ju att kontroller överhuvudtaget, det ansvaret ligger ansvaret ligger hos polisen, tullverket och kustbevakningen möjligtvis, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör på svenska Taxiförbundet.

- Det kan ju inte vara en fråga för enskilda små företagare, och framför allt då taxiförare som är anställda på de här företagen. Det är ju barockt.

Trots kritiken kommer nu Taxiförbundet, precis som den danska branschorganisationen Dansk Taxi Råd att rekommenderas sina medlemmar att vara mycket restriktiva med vilka de plockar upp. Allt för att undvika att misstänkas för smuggling.

- Det här drabbar naturligtvis förarna som kört kunder över till danska sidan och då får en tom körning hem. Det blir ett avbräck på intäkterna. Det här drabbar branschen, framför allt drabbar det hårt lokalt, säger Claudio Skubla.

Kontakt:

Claudio Skubla