Nyhet 22 mars 2016

Regeringen vill sänka arbetsgivaravgift för enmansföretag

SVT Nyheter avslöjar att regeringen i sin vårbudget kommer att föreslå en sänkning av arbetsgivaravgifter för ensamföretagare från och med nästa år.

Regeringen vill göra det möjligt för fler enmansföretagare att anställa medarbetare. Arbetsavgiften föreslås därför sänkas till drygt 10 procent för den första medarbetaren företagaren anställer.

Den som anställer sin första medarbetare behöver därmed bara betala ålderspensionsavgiften på 10,21 procent och slipper den allmänna löneavgiften och särskilda löneskatten under det första året.

Lönekostnaden minskar således med drygt 4.200 kronor i månaden för en anställd som tjänar 20.000 kronor.

Claudio SkublaClaudio Skubla, förbundsdirektör på Svenska Taxiförbundet, ser positivt på förslaget

- 65 procent av taxiföretagen är enskilda firmor och förslaget gör det möjligt för små företag att anställa och växa och därmed bidra till utvecklingen av samhällets ekonomi.