Nyhet 5 april 2016


Debatt: ”Jämför inte taxi-Sverige med USA”


”Alla företag måste betala skatt, annars urgröps skattebasen och konkurrensen sätts ur spel. Det är beklagligt att Uber inte tar tillfället i akt och besvarar våra frågor”, skriver Claudio Skubla, Förbundsdirektör på Svenska Taxiförbundet, på SVT Opinion.


Ubers Sverigechef Alok Alström har valt att skriva en replik på vår debattartikel om UberPOP. Målet med vår debattartikel var att få svar på två frågor, nämligen:

  • Varför skickar Uber inte kontrolluppgifter till Skatteverket?
  • Varför informerar Uber inte sina UberPOP-chaufförer att de inte kan tjäna vita pengar på att köra för tjänsten?

Att Uber väljer att replikera på vår artikel utan att svara på dessa frågor är märkligt. Utöver detta innehåller repliken ett antal felaktigheter. Till exempel anför Alok Alström en amerikansk forskningsstudie som bevis för att Uber skulle ha en annan beläggningsgrad än taxiföretag.

Studien han refererar till tittar dock bara på hur det ser ut i amerikanska städer, och säger därför inget om hur det förhåller sig här. Det krävs inte lång tid i USA - eller på Google - för att inse att den amerikanska och den svenska taxibranschen fungerar på olika sätt.

Tvärtom visar de uppgifter som vi har på området att företag inom taxibranschen i Sverige har mellan 10-15 procent högre beläggning än Uber.

Att UberPOP:s priser kan vara så låga beror inte på något annat än att de struntar i att betala skatt. Vidare fortsätter Uber att prata om nyttan med samåkning.

Samåkning kan säkert vara bra, men Uber erbjuder inte någon samåkningstjänst i Sverige.

Alla Ubers tjänster i Sverige fungerar på samma sätt - en chaufför tar emot en beställning från en kund, och skjutsar denna mot betalning. Detta kallas för taxi.

I UberPOP:s fall däremot saknar förarna taxiförarlegitimation och taxitrafiktillstånd, vilket gör tjänsten till svarttaxi.Uber visar ytterligare att de är medvetna om problematiken med att inte betala skatt, men väljer aktivt att inte göra något.

I repliken skriver de bland annat att de "välkomnar Skatteverkets instruktion för deklarering av inkomster". De flesta andra företag välkomnar inte Skatteverkets instruktioner, utan betalar bara sina skatter.

Frågan är även varför både Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket skulle utreda Uber om företaget agerade så transparent som de skulle kunna.

Alla företag måste betala skatt, annars urgröps skattebasen och konkurrensen sätts ur spel. Det är beklagligt att Uber inte tar tillfället i akt och besvarar våra frågor.

Läs artikeln på SVT Opinion.

 
Kontakt:

Claudio Skubla

Claudio Skubla
Förbundsdirektör

claudio.skubla@taxiforbundet.se
08 566 21 663
0736 35 02 25

<< Tillbaka